جلوههای بصری دری به یک دنیای جدید به روی ما میگشاید و میتوان با استفاده از آن میتوان کارهای خارقالعادهای بر روی فیلمها انجام داد. نرمافزارهای جلوههای بصری بسیار متنوع و گستردهاند و هر کدام ویژگی خاص خود را دارند. ضمناً این گونه نیست که برای کار جلوههای ویژه صرفاً به یک نرمافزار احتیاج داشته باشید. حتی ممکن است برای ادیت یک سکانس، لازم باشد تا از چند نرمافزار مختلف استفاده کنید.
یکی از مهمترین وظایف طراح جلوههای بصری، علاوه بر طراحی گرافیکی، این است که صحنه را به گونهای باورپذیر به نمایش بگذارد. در ادامه میخواهیم ۵ تا از نرمافزارهای جلوههای بصری که در دنیا معمول هستند را معرفی کنیم.
Autodesk Maya
نرمافزار مایا احتمالاً معروفترین و پراستفادهترین نرمافزار جلوههای بصری است. از این نرمافزار میتوان برای اضافه کردن اشیا و حرکات سهبعدی و همچنین رندر تصاویر بهره برد. از نرمافزار مایا در فیلمهای مشهوری همچون هری پاتر، پاندای کونگفو کار و تبدیلشوندگان استفاده شده است. همچنین در بازیهای رایانهایِ فیفا و شاهزادهی ایرانی نیز از این نرمافزار استفاده شده.
Autodesk 3DS Max
یکی دیگر از مشهورترین و پراستفادهترین نرمافزارها برای طراحی اشیا و شخصیتهای سهبعدی، 3DS Max است. علاوه بر فیلم و سریال، از این نرمافزار در دنیای مهندسی نیز برای طراحی استفاده میشود. طراحان بازی نیز با استفاده از 3DS Max، بسیاری اجزای بازی را طراحی میکنند. در بازیهای رایانهای معروفی مانند دنیای وارکرفت و ندای وظیفه از این نرمافزار استفاده شده. از فیلمهای معروفی که در آن از این نرمافزار استفاده شده میتوان به مرد آهنی، آواتار، تبدیلشوندگان و مردان ایکس اشاره کرد.
Adobe After Effects
افتر افکتس نرمافزاری است که بیشتر از آن در مرحلهی پستولید فیلمها استفاده میشود. این نرمافزار در تولید کارهای گرافیکی، موشن پیکچر و تبلیغات نیز کاربرد دارد. از این نرمافزار نیز در فیلمهای هالیوودی به صورت گسترده استفاده شده است. به طور مثال در فیلمهای هری پاتر، افکتهای مربوط به سحر و جادوی چوب جادوگران با این نرمافزار طراحی و اجرا شده است.
Nuke
نوک نرمافزاری است که برای کامپوستینگ یا ترکیب کردن جلوههای مختلف از آن استفاده میشود. به صورت گستردهای در پستولید فیلمها کاربرد دارد و در فیلمهایی نظیر قوی سیاه و آواتار، نمونههای آن را میتوانید ببینید.
Mocha
موکا نرمافزاری است که در اصل برای روتوسکپی ساخته شده. روتوسکپی در واقع فرایندی است که با قرار دادن پشت سر هم تصاویر، پویانمایی را خلق میکند. اما با این حال، تا کنون ویژگیهای مختلفی به این نرمافزار اضافه شده که منجر شده تا به یک نرمافزار کامل در حیطه جلوههای ویژه بدل شود. Mocha Pro نیز برای کامپوستینگ طراحی و عرضه شده و امکاناتی را در اختیار طراحان جلوههای ویژه قرار داده که تا پیش از آن ممکن نبود.